Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: ClujOnline
Anul şi data apariţiei: 06.06.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 3
Titlul articolului: Organizatorii Internațional Romani Art Festival susțin problema romilor din Pata Rât, dar nu pot face nimic pentru ei
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.clon.ro/date/organizatorii-international-romani-art-festival-sustin-problema-romilor-din-pata-rat-dar-nu-pot-face-nimic-pentru-ei/931870


Organizatorii International Romani Art Festival sustin problema romilor din Pata Rât, dar nu pot face nimic pentru ei

 

Organizatorii International Romani Art Festival (IRAF) care va avea loc între 16 şi 19 iunie în Piaţa Muzeului, au declarat luni într-o conferinţă de presă că unul dintre motivele pentru care acest festival s-a mutat la Cluj-Napoca este problema romilor din Pata Rât. Cu toate că au auzit de problemele lor, la festivalul de la Cluj-Napoca se va prezenta doar partea frumoasă a culturii rome, problemele romilor de la Pata Rât nefăcând subiectul festivalului.

 

“Clujul va avea parte de o porţie de interculturalitate între 16 şi 19 iunie, de un festival care aduce pentru prima oară la Cluj-Napoca artişti la nivel mondial care ne vor cânta, ne vor dansa, ne vor expune fotografii, filme. IRAF e un festival deschis pentru toată lumea. Ideea festivalului a venit de la o ştire în care ni se arăta o latură mai puţin frumoasă a etniei rome. În acel moment am considerat că România merită un astfel de festival, că România poate să aibă un astfel de festival şi că România se poate bucura de un astfel festival. De patru ani am reuşit acest lucru la Timişoara, suntem pentru prima dată în Cluj. Recomandăm Taraful Haiducilor, Mitsoura, Dubioza Kolektiv, pe partea de concerte, workshop de dans, la care toată lumea se poate înscrie, avem expoziţii de fotografie, avem o noapte albă a proiecţiilor negre, proiecţie de filme, târg de meşteşugari în Piaţa Muzeului” a declarat Adrian Voichiţescu, organizator International Romani Art Festival (IRAF).

Acesta a mai precizat că schimbarea locaţiei de la Timişoara la Cluj-Napoca se datorează faptului că numai la Cluj acest festival are posibilitatea să crească şi pentru că este un oraş multicultural.

“IRAF va trebui să-l arătăm oamenilor aşa cum este: un festival de cultură. Cunoaştem situaţia de la Pata Rât, nu suntem de acord cu ea. Nu e o bună pentru Cluj- capitală culturală europeană. Problema Pata Rât nu va fi atinsă în festival pentru că oamenii trebuie să vadă partea bună a lucrurilor. Pata Rât-ul are un sprijin din partea noastră, datorită lor suntem aici. Anm venit şi în contextul problemelor de la Pata Rât. Dacă la Iaşi se întâmplă ceva anul viitor, ceva asemănător, ne mutăm acolo. Ştiu că suntem ţara cu cei mai mulţi romi din lume. Sunt enorm de trist pentru cei care locuiesc la groapa de gunoi, dar nu pot face nimic pentru ei. Suntem oameni care arătăm cultura romă. Soluţia pe care noi o propunem e cea a lobby-ului. Cel mai bine este că sunt român şi asta dă credibilitate festivalului” a mai precizat Voichiţescu.

Peste 100 de artişti şi artizani din 11 ţări, un program bogat incluzând concerte, reprezentaţii de dans, proiecţii de film, expoziţii de fotografie, lansări de carte, târg de meşteşugari, activităţi de informare, workshopuri şi dezbateri vor umple străzile Clujului în perioada 16-19 iunie la International Romani Art Festival care va avea loc în Piaţa Muzeului.

Renumitul Taraf de Haїdouks din Clejani este primul artist confirmat de organizatori în line-up-ul aceastei ediţii a festivalului. Programaţi pentru seara de vineri, 17 iunie, cei 12 lăutari promit un show autentic senzaţional, cu care au uimit pe cele mai mari scene ale lumii.

Mitsoura “este un proiect prea bun pentru a nu fi arătat şi clujenilor. IRAF expune cultura romă în impostaze uimitoare iar Mitsoura este poate cel mai bun exemplu de a arăta cât de departe pot fi duse limitele unei tradiţii. Mitsoura îţi dă acea vibraţie anume, pe care puţini artişti reuşesc să o transmită.

Un show scandalos se anunţă în Cluj pentru data de 16 iunie. IRAF îţi aduce în prima seară a evenimentului una dintre cele mai explozive trupe live din Balcani, Dubioza Kolektiv. Cu un mesaj puternic şi versuri politice explicite, DK s-a facut auzită pe scenele celor mai mari festivaluri europene în ultimii 7 ani. Sziget Festival, Exit Festival, Eurosonic Festival, Balkan Trafik Festival, Socha Reggae Riversplash Festival, Real Beat Festival, Dirty Old Festival, Fusion Festival, Topvar Rock Festival sunt doar o mică parte din locaţiile în care fenomenul Dubioza Kolektiv a adunat mase.

Valoarea totală a festivalului se ridică la suma de 90.000 de euro. Preţul unui bilet pentru toată perioada festivalului este de 50 de lei şi 45 de lei pentru studenţii beneficiari de Studcard. Pe o singură zi, biletul de intrare este 20 de lei. Organizatorii se gândesc că de anul viitor International Romani Art Festival (IRAF) să se desfăşoare în trei locaţii, Timişoara, Cluj şi Bucureşti, iar din 2013 festivalul să se desfăşoare în exteriorul unui oraş, la fel cu locaţia unde se desfăşoară festivalul Peninsula de la Târgu Mureş.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.